Na mijn opleiding NLP begon ik met het geven van slaaptrainingen en slaaptherapie. In het ziekenhuis waar ik reeds werkzaam was startte in 2004 een projectgroep om een Slaap- en waakcentrum op te zetten. Ik heb mij aangemeld bij de neuroloog om het psychosociale gedeelte te ontwikkelen. En zo kwam ik in de ‘Projectgroep Slaap’, die is uitgegroeid tot de afdeling Slaapgeneeskunde van het St Antoniusziekenhuis in Nieuwegein.
Mijn naam is Linda Bronts. Mijn werkzame leven is begonnen in 1979 als politieagent, daarna was ik hulpverlener in de verslavingszorg en in de vrouwenopvang en medisch maatschappelijk werker op de dialyseafdeling. In 2005 kwam ik terecht in de Slaapgeneeskunde.
Er was in 2005 nog weinig hulpverlening voor de mensen met slaapproblemen. In het slaapteam van het St Antoniusziekenhuis heb ik me ontwikkeld als slaaptherapeut. Daarnaast werk ik twee dagen per week in mijn thuispraktijk in Utrecht.
Tegenwoordig zijn er diverse beroepsgroepen die zich met slaap bezig houden: slaappsychologen, slaapoefentherapeuten, en in Utrecht ook de ‘Slaapstraat’ bij de huisarts.
Opleiding
De opleidingen die ik heb gevolgd zijn maatschappelijk werk (theologie &maatschappij), healing, voetreflextherapie, voetdiagnostiek, TA (transactionele analyse), NLP master (neuro linguïstisch programmeren), AOT (adem- en ontspanningstherapie), MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy) en ACT (Acceptance and Commitment Therapy).
Ik ben aangesloten bij de ethische commissie van Opleidingscentrum Phoenix in Utrecht.
BIS-methode
Slapen doen we 1/3 van onze tijd en iedereen doet het. Het effect is groot als het niet goed gaat. Je functioneert overdag niet goed meer. Het intrigeert me hoe slaap werkt. Slapen gaat vaak goed en soms niet. En waar ligt dat dan aan? De fascinatie voor slaap heb ik na al die jaren nog en het leren over de slaap ook. Het geeft betekenis om mensen inzicht te geven in hun slaap en hun patronen. Het is fijn om mensen te helpen om beter te leren slapen. Mijn kunst en kunde is dat ik met je mee kan kijken waar je slaapprobleem en/of je vermoeidheid door wordt veroorzaakt, zodat deze kunnen worden opgeheven.
De oorzaken van slecht slapen kunnen heel divers zijn. Het effect van de adem, voeding, veilig zijn, aanraking, perfectie, zingeving op de slaap is groot. Dit zijn maar enkele reden waardoor een slaapprobleem kan ontstaan.
De door mij ontwikkelde Balans-in-Slapen methode (BIS) is een resultaat van duizenden gesprekken met de mensen over slaap, overleg met artsen, opleidingen volgen, boeken lezen en slaaponderzoeken bestuderen.
Voetreflex
Naast slaaptherapeut ben ik voetreflextherapeut. Voetreflex hoort al 30 jaar bij me. Voeten zijn de spiegels van het lichaam en voetreflex werkt helend en ontspannend. Ik vind het fijn om te doen en verbaas me steeds weer over de informatie die zich in de voeten bevindt. Verder heb ik me gespecialiseerd in voetdiagnostiek. Het lezen van de voeten geeft veel informatie en ingangen om jouw welzijn te vergroten. Voetreflex kan, in overleg, worden ingezet om de slaap te verbeteren. Voetreflex kan ook apart worden geboekt. Gewoon voor de ontspanning en het inzicht in jezelf.
Lezingen en workshops
Een lezing of workshop kan gaan over slaap, slaaptips en slaapziekten. Ook geschikt voor professionals die meer willen weten over de behandeling van slapeloosheid en/of slaapziekten.
Voorbeelden
Een huisartsenpraktijk die alle patiënten uitnodigt die langdurig slaapmedicatie gebruiken en daar van af willen of geadviseerd worden te stoppen.
Een therapeutenpraktijk die meer over slaap wil weten om in te zetten bij hun eigen therapie.
Een verzorgingstehuis dat voor de bewoners een actieve workshop over slaap organiseert.
Een bedrijf dat een gezondheidsweek organiseert voor de medewerkers. Een workshop over slaap is daar een onderdeel van.
Patiëntenverenigingen zoals de hersenstichting of de apneuvereniging die meer over slaap of een slaapziekte willen weten.
Een voeten-lees-sessie voor een groep van maximaal 9 mensen. Ik lees jullie voeten, 6 voeten tegelijk, terwijl de anderen meekijken. Erg interessant om mee te kijken en te horen wat ik zie.