Welke slaapziekten zijn er? Er zijn er honderden beschreven, van in je slaap de koelkast leeg eten tot niet ademen in je slaap. Hieronder noem ik de 7 meest voorkomende slaapstoornissen.
Slaap je niet in, wordt je vaak wakker in de nacht? Of ben je vroeg wakker en kan je niet opnieuw inslapen? En functioneer je niet overdag? Dan heet het insomnie.
Kan je niet opstaan en voel je je overdag slaperig terwijl je wel voldoende uren hebt geslapen? Dat heet hypersomnie.
Slaapwandel je of wordt je angstig wakker? Praat je in je slaap en sla je om je heen? Heb je nachtmerries? We spreken dan van parasomnie.
Is je biologische klok verstoord en wil je al heel vroeg slapen of juist heel laat en slaap je dan voldoende uren, dan is dat een stoornis van het circadiane ritme, je biologische klok.
Kun je niet stil zitten in de avond en niet stil liggen in je bed en met name je benen? Dan noemen we het RLS, rusteloze benen.
Heb je onbedwingbare slaapaanvallen overdag dan spreken we van narcolepsie.
En tot slot, als je niet doorademt of oppervlakkig ademt terwijl je slaapt en je wordt vermoeid wakker, dan spreken we van apneu.
Doorverwijzing
Heb je slaapproblemen, bespreek het dan met je huisarts. Slaapmedicatie krijg je alleen om je slaapritme te doorbreken voor een periode van maximaal 2 weken.
Is het vermoeden dat er sprake is van een slaapstoornis, dan krijg je een doorverwijzing van de huisarts voor het ziekenhuis, de slaappoli. In het St Antoniusziekenhuis waar ik werk, heet het Slaapgeneeskunde.
Als de huisarts vermoedt dat het geen slaapstoornis is, kan hij of zij je doorverwijzen naar de praktijkondersteuner, een oefentherapeut of een slaappsycholoog.
Of je komt bij mij in mijn thuispraktijk. Met name insomnie, parasomnie en verstoring van de biologische klok zijn vaak met enkele gesprekken en/of lichttherapie te verhelpen.
Ik heb lichtlampen die je eventueel een periode kunt lenen.